Θαύματα του Ταξιάρχη

Μεγάλα είναι τα θαύματα που επιτελεί, με τη μεσιτεία του μπροστά στο θρόνο του Πανοικτίρμονα και Φιλάνθρωπου Θεού, ο Μέγας Αρχάγγελος Μιχαήλ. Μεγάλη είναι όμως και η ευλάβεια του ευσεβούς πληρώματος της Εκκλησίας μας που επισκέπτεται τον Ιερό μας Ναό, για να προσκυνήσει τη θαυματουργή του εικόνα και να τον επικαλεσθεί ως σύμμαχο και βοηθό σε κάθε είδους πρόβλημά του.

Εμείς οι οποίοι ζούμε εδώ, στον τόπο που φέρει το όνομά του, στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, δεν παύουμε ποτέ να αναπέμπουμε δοξολογία προς τον Φιλάνθρωπο Θεό και το Άγιο Αρχάγγελο Του διότι καθημερινά βλέπουμε και ζούμε τη δύναμη της μεσιτείας του και τα θαυματουργικά της αποτελέσματα.

Θα περιοριστούμε μόνο στο να αναφέρουμε μερικά από τα πολλά θαύματα που μαρτυρούνται από κατοίκους του χωριού μας, οι οποίοι είτε τ’ έζησαν από κοντά, είτε τ’ άκουσαν από τους παλαιότερους απ’ αυτούς και τα κρατούν ζωντανά στην καρδιά και τη μνήμη τους πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό βοηθούμε στην ωφέλεια των αδελφών μας προς οικοδομή.

Ένα βράδυ η μητέρα του είδε σε όνειρο ένα Ναό και μία φωνή να την καλεί να φέρει το παιδί της στο χωριό Ταξιάρχης. Η μητέρα με την ελπίδα στη καρδιά, πήρε το παιδί και ξεκίνησε να το φέρει στο χωριό.

1) Από το χωριό της Κ. της Χαλκιδικής, κάποια οικογένεια είχε ένα παιδί το οποίο αρρώστησε βαριά, δεν μιλούσε και πήγαινε διαρκώς από το κακό στο χειρότερο. Ένα βράδυ η μητέρα του είδε σε όνειρο ένα Ναό και μία φωνή να την καλεί να φέρει το παιδί της στο χωριό Ταξιάρχης. Η μητέρα με την ελπίδα στη καρδιά, πήρε το παιδί και ξεκίνησε να το φέρει στο χωριό.

Όταν έφτασε και αντίκρισε την Εκκλησία, κατάλαβε ότι ήταν αυτή που είχε δει στο όνειρό της. Το παιδί θεραπεύτηκε εντελώς και σε ανάμνηση αυτού του θαύματος, μεγαλώνοντας, έβαζε κάθε χρόνο ένα λεωφορείο από το μέρος που κατάγονταν και έρχονταν να προσκυνήσουν τον Άγιο Ταξιάρχη. (Η παράδοση αυτή συνεχίζεται μέχρι και σήμερα).

Θα πρέπει ν’ αναφέρουμε ότι το όνομα του παιδιού που θεραπεύτηκε ήταν Μιχάλης.

 

Το παλικάρι, ενώ ήταν ακόμη αναίσθητο και χωρίς να έχει έρθει ποτέ στο χωριό μας, καθώς το μετέφεραν στο νοσοκομείο, μέσα στο παραμιλητό του, έλεγε συνέχεια “Ταξιάρχης – Ταξιαρχών”, σαν να συζητούσε με κάποιον.

2) Κάποιο παλικάρι από το χωριό Γ. της Χαλκιδικής, έπαθε ένα ατύχημα με το αυτοκίνητο του, αρκετά σοβαρό.

Το αυτοκίνητο έπαθε μεγάλη ζημιά και το παιδί έμεινε αναίσθητο και αβοήθητο για πολύ ώρα, επειδή το μέρος που είχε πέσει δεν ήταν εμφανές από το δρόμο.
Δύο αμάξια που έτυχε να περάσουν από εκεί και να το δουν, το βοήθησαν και το μετέφεραν στο νοσοκομείο. Το παλικάρι, ενώ ήταν ακόμη αναίσθητο και χωρίς να έχει έρθει ποτέ στο χωριό μας, καθώς το μετέφεραν στο νοσοκομείο, μέσα στο παραμιλητό του, έλεγε συνέχεια “Ταξιάρχης – Ταξιαρχών”, σαν να συζητούσε με κάποιον.

Μετά από λίγο καιρό το παιδί έγινε εντελώς καλά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ονόματα των ανθρώπων που τον βοήθησαν ήταν Άγγελος και Μιχάλης. Μετά τη σωτήρια του παλικαριού, οι γονείς του συγκλονισμένοι ήρθαν στο Ναό και πρόσφεραν μια γενναία δωρεά και μας διηγήθηκαν το περιστατικό το οποίο και καταγράψαμε.

3) Στον Ταξιάρχη, πριν από μερικά χρόνια ζούσε κάποια επιφανής οικογένεια με το επώνυμο Κ. Ο πατέρας της οικογένειας αυτής διορίστηκε επίτροπος στο Ναό του Αγίου Ταξιάρχου, όμως δεν ήταν αρκετά επιμελής στα καθήκοντα του.
Κάποιο βράδυ παρουσιάστηκε στο όνειρό του ο Άγιος Αρχάγγελος και τον παρότρυνε να δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις ανάγκες του Ναού. Η απάντηση του επιτρόπου όμως ήταν η εξής: “Και τι είναι η Εκκλησία στάβλος για να πηγαίνω κάθε ημέρα εκεί;”.

Τότε ο Άρχοντας Μιχαήλ προς παραδειγματισμό άρχισε να δέρνει τον επίτροπο με την λαβή του ξίφους του. Το θαύμα του Αρχαγγέλου, την επόμενη ημέρα το διηγήθηκε ο ίδιος ο επίτροπος σε ολόκληρο το χωριό, ενώ από τότε άρχισε να υπηρετεί τον Ιερό Ναό με μεγάλη επιμέλεια και ζήλο.

Τότε ο Άρχοντας Μιχαήλ προς παραδειγματισμό άρχισε να δέρνει τον επίτροπο με την λαβή του ξίφους του. Το θαύμα του Αρχαγγέλου, την επόμενη ημέρα το διηγήθηκε ο ίδιος ο επίτροπος σε ολόκληρο το χωριό, ενώ από τότε άρχισε να υπηρετεί τον Ιερό Ναό με μεγάλη επιμέλεια και ζήλο.

4) Την εποχή που οι Βούλγαροι μάστιζαν τις περιοχές της Μακεδονίας, στην περιοχή του Χολομώντα σκοτώθηκε ένα βουλγαρικό απόσπασμα, περίπου είκοσι ατόμων.

Ως αντίποινα αιχμαλωτίστηκαν είκοσι νέοι από τον Ταξιάρχη και οδηγήθηκαν όλοι οι κάτοικοι στη θέση “Αλώνι” για να παρακολουθήσουν την παραδειγματική τιμωρία τους.

Την ώρα που ο Ιερέας διάβαζε ευχές στους ετοιμοθάνατους, Ω! του παραδόξου θαύματος, μπροστά στα μάτια όλων, το πολυβόλο που είχε ετοιμαστεί για την εκτέλεση, γύρισε προς το μέρος του αρχηγού του βουλγαρικού τάγματος και τον τραυμάτισε στα πόδια.

Έκπληκτοι μπροστά στο συμβάν οι Βούλγαροι ρώτησαν τους ντόπιους ποιόν έχουν Πολιούχο στο χωριό, ελευθέρωσαν τους κρατουμένους και έφυγαν χωρίς να πειράξουν κανένα.

5) Κάποιος Βλάχος στην καταγωγή, μπήκε βράδυ στον Ιερό Ναό του Ταξιάρχου για να κλέψει τα τάματα, δεν μπορούσε να απομακρυνθεί παρά μόνο έτρεχε γύρω από το Ναό. Αυτό συνεχίστηκε μέχρι τα ξημερώματα οπότε και τον συνέλαβαν.

6) Δασκάλα, με το όνομα Β. η οποία κατάγονταν από τον Π. της Χαλκιδικής, οδηγήθηκε από τους συγγενείς της στον Ιερό Ναό του Αρχαγγέλου, σε πολύ άσχημη κατάσταση. Όταν την έπιανε κρίση χτυπούσε ακόμη και τους συγγενείς της, και για να την συγκρατήσουν χρειάζονταν αρκετά άτομα.
Αφού παρέμεινε αρκετό διάστημα στο Ναό έφυγε τελείως θεραπευμένη.

 

Κάποιος Βλάχος στην καταγωγή, μπήκε βράδυ στον Ιερό Ναό του Ταξιάρχου για να κλέψει τα τάματα, δεν μπορούσε να απομακρυνθεί παρά μόνο έτρεχε γύρω από το Ναό. Αυτό συνεχίστηκε μέχρι τα ξημερώματα οπότε και τον συνέλαβαν.

7) Στην κολώνα που βρίσκεται μπροστά από το προσκυνητάρι του Αγίου Ταξιάρχη, παλαιότερα υπήρχαν αλυσίδες και χειροπέδες με τις οποίες έδεναν τους ασθενείς που έρχονταν να θεραπευτούν, όταν τους έπιανε κρίση και γίνονταν επικίνδυνοι. Τέτοια πρόσωπα έρχονται αρκετά κάθε χρόνο και αφού παρέμεναν κάποιο διάστημα στο Ναό έφευγαν θεραπευμένα.

8) Το 1960 περίπου διέρρηξαν τον Ιερό μας Ναό και έκλεψαν δεκαπέντε μικρές εικόνες του τέμπλου οι οποίες είχαν μεγάλη αξία. Το χωριό μας αναστατώθηκε. Όμως ο Αρχάγγελος με θαυμαστό πράγματι τρόπο έφερε πίσω τις εικόνες. Αυτοί οι οποίοι τις έκλεψαν προσπάθησαν να τις μεταφέρουν στο εξωτερικό, κατά πάσα πιθανότητα, κρυμμένες από τον έλεγχο και ετοιμάζονταν να φύγουν όταν μέσα από τα φορτίο κύλησε μια εικόνα την οποία είδαν οι αστυνομικοί και τους συνέλαβαν.

Για τις εικόνες αυτές, πήγαν στο Κιάτο εκπρόσωποι του Ναού, όπου τις αναγνώρισαν και τις έφεραν πίσω με κάθε τιμή και μεγαλοπρέπεια.

9) Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πολλές φορές οι κάτοικοι του χωριού ακούνε κρότους και θόρυβο μέσα από το Ναό και τότε λένε ότι “ο Άγιος θρονιάστηκε” δηλαδή ότι έλειπε η Χάρη από το προσκυνητάρι – θρόνο, προς βοήθεια κάποιου που είχε ανάγκη και τότε επέστρεφε.

Ενώ προσευχόνταν για να του δώσει ο Αρχάγελλος κάποιο “σημείο” παρηγοριάς στον πνευματικό του αγώνα και τα προβλήματα που αντιμετώπιζε, είδε τον Αρχάγγελο Μιχαήλ ολοζώντανο μπροστά του να βγαίνει μέσα από την Εικόνα. 

10) Κυρία από τη Θεσσαλονίκη, η οποία μας επισκέφτηκε στο Ναό μας, μέσα στο τρέχον έτος (2006), εργαζόμενη στο Υπουργείο …. Και η οποία ονομαστικά μας κατέθεσε την Θεϊκή παρέμβαση του Αρχαγγέλου στη ζωή της, μας ανέφερε ότι πριν λίγο καιρό φίλοι της από το χωριό Γαλάτιστα της Χαλκιδικής την έφεραν στο Ταξιάρχη για προσκύνημα επειδή είχε παρουσιαστεί όγκος στο αυτί της και έπρεπε να κάνει εγχείρηση. Παρακάλεσε τον Αρχάγγελο κλαίγοντας  να αφαιρέσει με το σπαθί του τον όγκο και στην εξετάσεις που έκανε πριν την επέμβαση ο όγκος είχε εξαφανιστεί “λες και τον είχαν κόψει με μαχαίρι”, είπαν οι γιατροί. Για περισσότεροι σιγουριά επισκέφτηκε και Νοσοκομείο στην Αγγλία όπου και εκεί της είπαν ότι δεν υπήρχε πια όγκος.

11) Μέσα στο μήνα Μάιο του 2006, επισκέφτηκε το χωριό μας ζευγάρι από το χωριό Άγιος Νικόλαος Χαλκιδικής και μας διηγήθηκε ότι ενώ ο σύζυγος ετοιμάζονταν να κάνει εγχείρηση παρουσιάστηκε ο Αρχάγγελος στον ύπνο του και του είπε ότι δεν έχει να φοβάται τίποτα και η εγχείρηση θα έχει επιτυχία. Τους κάλεσε να προσκυνήσουν στο χωριό μας την Εικόνα του. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ζευγάρι αυτό πρώτη φορά επισκέπτονταν το χωριό μας.

12) Φοιτητής από τη Θεσσαλονίκη που επισκέφθηκε τον Ιερό μας Ναό, μαρτυρεί ότι κατά την προσκύνηση της Ιεράς Εικόνας και ενώ προσευχόνταν για να του δώσει ο Αρχάγελλος κάποιο “σημείο” παρηγοριάς στον πνευματικό του αγώνα και τα προβλήματα που αντιμετώπιζε, είδε τον Αρχάγγελο Μιχαήλ ολοζώντανο μπροστά του να βγαίνει μέσα από την Εικόνα. 

============

Μέσα στο μικρό χώρο που διαθέτουμε προσπαθήσαμε να αναφέρουμε λίγα από τα τόσα θαύματα που πραγματοποιήθηκαν με τη μεσιτεία του Αρχιστράτηγου  Μιχαήλ ώστε να δοξαστεί για μια ακόμη φορά το Πανάγιο όνομα του Πανάγαθου Θεού μας.

Πιστεύουμε ότι γι’ αυτόν που έχει πίστη, τα περιστατικά αυτά θα μιλήσουν στην καρδιά του, θα δυναμώσουν την πίστη του, και θα κινήσουν τα χείλη του προς τη δοξολογία του ονόματος του Θεού.

Θα τον βοηθήσουν να απελευθερωθεί από τα δεσμά της αμαρτίας και να ανοίξει τα φτερά της πίστεως, ώστε να μπορέσει να πετάξει με τη βοήθεια και την προστασία του Παμμεγίστου Ταξιάρχου Μιχαήλ και πασών των Αϋλων Ασωμάτων Δυνάμεων στο μόνο αληθινό και άφθαρτο κόσμο της Βασιλείας του Θεού. Αμήν!