Πανηγύρια στο Ταξιάρχη Χαλκιδικής

ΤΟΠΙΚΟ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟΝ
ΣΥΝΑΞΑΡΙΟ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΞΕΩΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΥΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΣΩΜΑΤΩΝ
ΣΥΝΑΞΑΡΙΟ ΤΟΥ ΕΝ ΧΩΝΑΙΣ ΘΑΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ

Ο Ιερός μας Ναός πανηγυρίζει δύο φορές το χρόνο, στις 6 Σεπτεμβρίου, μνήμη του εν Χωναίς θαύματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλκαι στις 8 Νοεμβρίου, μνήμη της συνάξεως πασών των Αγίων Αύλων Ασωμάτων Δυνάμεων όπου και η κυρία Πανήγυρις.

Τα παλαιότερα χρόνια το πανηγύρι τελούνταν στις 6 Σεπτεμβρίου, όμως σύμφωνα με την παράδοση επειδή δεν είχαν γίνει ακόμη τα σταφύλια των κατοίκων και έτσι δεν είχαν κρασί να προσφέρουν στους προσκυνητές μεταφέρθηκε η Ιερά πανήγυρις στις 8 Νοεμβρίου.

Ακόμη τιμάται ιδιαίτερα και η τρίτη μέρα του Πάσχα, όπου ονομάζεται “τα Εικονίσματα“, διότι κατά την ημέρα αυτή μετά από την πανηγυρική Θεία Λειτουργία γίνεται περιφορά, έχοντας όλοι στα χέρια Ιερές Εικόνες προς αγιασμό του χωριού.

ΤΟΠΙΚΟ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟΝ

6 Σεπ.Ανάμνηση του εν Χωναίς θαύματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ
8 Νοε.Σύναξη Αγίων Αϋλων Δυνάμεων Ασωμάτων
9 Μαΐ.Αγίου Μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου
(Παρεκκλήσιο)
20 Μαΐ.Ανακομιδή Λειψάνων Αγίου Νικολάου (Παρεκκλήσιο)
20 Ιουλ.    Προφήτου Ηλία (Παρεκκλήσιο)
26 Ιουλίου  Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος
Παρασκευής (Παρεκκλήσιο)
27 Ιουλ. Αγίου Μεγαλομάρτυρος και ιαματικού
Παντελεήμονος (Παρεκκλήσιο)
13 Αυγ.Ιερά Αγρυπνία στο Παρεκκλήσιο Αγίας Παρασκευής και Κοιμήσεως της Θεοτόκου
15 Αυγ.  Κοίμηση Υπεραγίας Θεοτόκου
3η ημέρα του Πάσχα Περιφορά Ιερών εικόνων “Εικονίσματα”

Ο Ιερός μας Ναός πανηγυρίζει δύο φορές το χρόνο, στις 6 Σεπτεμβρίου, μνήμη του εν Χωναίς θαύματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και στις 8 Νοεμβρίου, μνήμη της συνάξεως πασών των Αγίων Αύλων Ασωμάτων Δυνάμεων όπου και η κυρία Πανήγυρις. 

ΣΥΝΑΞΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΩΝ ΜΙΧΑΗΛ & ΓΑΒΡΙΗΛ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΑΣΩΜΑΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: 
17.00΄Μ.Μ. ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ
17.30΄Μ.Μ. ΜΕΓΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ:
7.30΄Π.Μ. – 10.30΄Π.Μ. ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
17.00΄Μ.Μ. ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΙΣ ΑΓΙΩΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΩΝ

ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ:
7.30΄Π.Μ. – 9.45΄Π.Μ. ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & ΤΟ ΚΤΗΤΟΡΙΚΟΝ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΝ

  

ΣΥΝΑΞΑΡΙΟ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΞΕΩΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΥΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΣΩΜΑΤΩΝ

Ιερός Ναός Αγίου Αρχάγγελου - Θαυματουργή εικόνα του Αγίου Αρχάγγελου Μιχαήλ - Ταξιάρχης - Χαλκιδική
Σε τρείς τάξεις είναι χωρισμένα τα ποιήματα του Θεού: σε αισθητά, σε μικτά και σε νοητά.

Αισθητά
 λέγονται όσα γίνονται αντιληπτά από τις αισθήσεις του ανθρώπου, όπως τα ξύλα οι πέτρες και τόσα άλλα.

Μικτά 
λέγονται αυτά που είναι και νοητά και αισθητά, όπως ο άνθρωπος διότι έχει σώμα, το οποίο είναι αισθητό αλλά και ψυχή, η οποία είναι νοερή και άϋλη.

Νοητά δημιουργήματα του Θεού είναι αυτά τα οποία δεν έχουν ύλη, όπως είναι οι Άγιοι Άγγελοι ή οι δαίμονες.

Το ιστορικό της εορτής έχει ως εξής:
Ο Θεός πριν δημιουργήσει τον αισθητό κόσμο δημιούργησε τους Αγγέλους. Το όνομα των Αγγέλων δε φανερώνει τη φύση τους αλλά την διακονία τους, είναι όπως αναφέρεται στην προς Εβραίους επιστολή, λειτουργικά πνεύματα τα οποία αποστέλλονται  σε διακονία για αυτούς που πρόκειται να κληρονομήσουν τη σωτηρία (Εβρ.1,14).

Οι Άγιοι Άγγελοι, με επικεφαλής τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, εξακολουθούν τον αγώνα τους ενάντια στο διάβολο, που κρατάει από καταβολής κόσμου, για να προασπίσουν την Εκκλησία του Χριστού, σύμφωνα με την Αποκάλυψη του Αγίου Ιωάννου (Αποκ.12,1-19)

Σε τρείς τάξεις είναι χωρισμένα τα ποιήματα του Θεού: σε αισθητά, σε μικτά και σε νοητά.

Στην αρχή του χωρισμού των Άϋλων Ασωμάτων Δυνάμεων και της εκπτώσεως από την τάξη των Αρχαγγέλων του εωσφόρου, αναφέρεται η σημερινή εορτή.
Ο Εωσφόρος, ο πρώτος μεταξύ των Αρχαγγέλων, όπως αναφέρει και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος καθώς και ο Ιερός Αυγουστίνος, πειράχτηκε από το πάθος της υπερηφάνειας απέναντι στον Πανοικτίρμονα Θεό και θέλησε αυτός, κτίσμα και δημιούργημα να γίνει ίδιος με τον Κτίστη και να βάλει τον θρόνο του δίπλα στο θρόνο του Θεού, όπως αναφέρει ο μέγας των Προφητών Ησαίας: “πώς εξέπεσε από τον ουρανό ο Εωσφόρος, που ανατέλλει το πρωί;”.

Συντρίφθηκε στη γη αυτός που στέλνονταν σε όλα τα έθνη. Εσύ (ο Εωσφόρος) είπες με την διάνοια σου, θα ανέβω στον ουρανό και επάνω από τους αστέρες του ουρανού θα στήσω το θρόνο μου και θα γίνω όμοιος με τον Ύψιστο (Ησαίας 14,12-15)”. Όταν όμως διαλογίστηκε αυτά, αμέσως εξέπεσε από τη δόξα των Αρχαγγέλων, μαζί με τις ουράνιες δυνάμεις που τον ακολούθησαν και από φωτεινά πνεύματα που αντλούσαν τη δόξα τους από το φως του προσώπου του Θεού, έγιναν φρικτοί και ελεεινοί δαίμονες καταδικασμένοι στην αιώνια κόλαση, που είναι η μη όραση του θείου Προσώπου.

Πολύ χαρακτηριστική είναι η εικόνα που χρησιμοποιούν οι Πατέρες της Εκκλησίας σύμφωνα με το χωρίο του Προφήτου Ησαία που προαναφέραμε, που παρουσιάζει τον Εωσφόρο να πέφτει από τον Ουρανό στα έγκατα της γης. Καθώς και τα λόγια του Κυρίου στο κατά Λουκάν Ευαγγέλιο που λέει: “Είδα το Σατανά να πέφτει από τον Ουρανό, όπως πέφτει η αστραπή, (εξαιτίας της υπερηφάνειας και αλαζονείας του)” (Λουκάς 10,18)
Τότε, ο Μέγας Αρχάγγελος Μιχαήλ καθώς είδε την έκπτωση του Εωσφόρου και αυτών που τον ακολούθησαν, με την υπακοή και την ταπείνωσή του, ένωσε τους χορούς των Αγγέλων, φωνάζοντας το “Πρόσχωμεν”, (ας προσέξουμε την κατάντια του Εωσφόρου και όσων τον ακολούθησαν και ας μείνουμε κοντά στο Φωτοδότη Θεό) και με τον τρόπο αυτό διεφύλαξε τόσο την δική του δόξα και λαμπρότητα όσο και των υπολοίπων Ασωμάτων Δυνάμεων.

Αυτό είναι αγαπητοί μου το νόημα και η σημασία της εορτής, της συνάξεως των Ασωμάτων Δυνάμεων γύρω από τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, και τον θρόνο του Πανοικτίρμονα Θεού και τη στερέωσή τους στη λειτουργία του έργου της σωτηρίας των ανθρώπων και τη λαμπρότητα του προσώπου τους.

ΙΕΡΑ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ 

Εάν επιθυμείτε, μπορείτε να κατεβάσετε το αρχειό (το μέγεθος του είναι 163 Kb).

Κατεβάστε εδώ
Η ΑΝΑΜΝΗΣΙΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΜΕΝΟΥ ΠΑΡΑΔΟΞΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ ΕΝ ΚΟΛΑΣΣΑΙΣ ΤΗΣ ΦΡΥΓΙΑΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΜΙΧΑΗΛ

5Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ:
18.00΄Μ.Μ. ΜΕΓΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΜΕΤΑ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗΣ ΛΙΤΗΣ

6Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ:
7.30΄Π.Μ. – 10.00΄Π.Μ. ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
10.00΄Π.Μ. ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ
18.00΄Μ.Μ. ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΩΝ.

 

ΣΥΝΑΞΑΡΙΟ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΞΕΩΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΥΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΣΩΜΑΤΩΝ

Ιερός Ναός Αγίου Αρχάγγελου - Θαυματουργή εικόνα του Αγίου Αρχάγγελου Μιχαήλ - Ταξιάρχης - Χαλκιδική
Η δεύτερη μεγάλη πανήγυρις την οποία τελούμε προς τιμήν του Αρχιστράτηγου Μιχαήλ, στις 6 Σεπτεμβρίου, αναφέρεται σε ένα μεγάλο θαύμα του Ταξιάρχου στις Χωναίς της Φρυγίας.

Το ιστορικό του θαύματος έχει ως εξής:
Την περίοδο που ο Άγιος Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος, πέρασε από την Ιεράπολη της Φρυγίας για να φωτίσει και να οδηγήσει τους ανθρώπους που ζούσαν στο σκοτάδι της ειδωλολατρίας, προφήτευσε ότι πρόκειται να αναβλύσει κοντά στον τόπο εκείνο αγίασμα, τιμώμενο στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, από τον οποίο πρόκειται να επιτελεσθούν πλήθος θαυματουργικών ιάσεων.

Πράγματι στις Κολλασαίς της Φρυγίας ανάβλυσε το θαυματουργό αγίασμα του Ταξιάρχου Μιχαήλ, και όποιος προσέρχονταν σε αυτό με πίστη, λάμβανε την ίαση της ασθενείας του.

Κάποιος πλούσιος ειδωλολάτρης, που η κόρη του ήταν κωφάλαλη, είδε ένα όνειρο που τον καλούσε να φέρει το παιδί του στο αγίασμα του Ταξιάρχου και εκεί θα εθεραπεύετο. Όταν ξύπνησε πήρε την κόρη του και πήγε στο αγίασμα και όταν της έδωσε να πιεί αμέσως θεραπεύτηκε. Μπροστά στην τόσο μεγάλη ευεργεσία του Θεού, ασπάστηκε τον Χριστιανισμό και βαπτίσθηκε μαζί με ολόκληρη την οικογένεια του. Από ευγνωμοσύνη για την θαυματουργική θεραπεία έκτισε περικαλλή Ναό προς τιμήν του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Η δεύτερη μεγάλη πανήγυρις την οποία τελούμε προς τιμήν του Αρχιστράτηγου Μιχαήλ, στις 6 Σεπτεμβρίου, αναφέρεται σε ένα μεγάλο θαύμα του Ταξιάρχου στις Χωναίς της Φρυγίας.

Αφού πέρασαν περίπου ενενήντα χρόνια από το θαύμα αυτό κάποιο παιδί από της Ιεράπολη, του οποίου το όνομα ήταν Άρχιππος, ήρθε και εγκαταστάθηκε στο Ναό αυτό ως νεωκόρος, αφιερωμένος στον Θεό. Ήταν άνθρωπος με θερμή πίστη και πολύ ασκητική ζωή. Αγωνιζόταν καθημερινά να υποτάξει τα πάθη και να εισέλθει στη Βασιλεία των Ουρανών.

Οι ειδωλολάτρες της περιοχής εκείνης κινούμενοι από φθόνο, καθώς έβλεπαν το πλήθος των ανθρώπων που προσέτρεχαν εκεί ζητώντας τη Χάρη του Θεού και τις μεσιτείες του Αρχαγγέλου, αποφάσισαν το εξής:
Από την περιοχή εκείνη περνούσαν δύο ποταμοί, ο Κούφος και ο Λυκόστρατος. Άρχισαν λοιπόν να σκάβουν για να ενώσουν τα δύο ποτάμια και να τα στρέψουν επάνω στο αγίασμα και το Ναό, ώστε να παρασύρουν τα πάντα στο πέρασμα τους.
Ο Άρχιππος, βλέποντας τις ενέργειες των ειδωλολατρών άρχισε να προσεύχεται στον Κύριο και στον Άγιο Ταξιάρχη για τη σωτηρία του αγιάσματος. Όταν τα νερά άρχισαν να κατεβαίνουν ακριβώς μπροστά από το Ναό, χτύπησε με το ακόντιο που κρατούσε στα χέρια του το έδαφος και δημιούργησε ένα άνοιγμα μέσα στο οποίο έπεφτε το νερό των ποταμών και έβγαινε από την απέναντι πλευρά του Ι. Ναού.

Με τον θαυματουργικό αυτό τρόπο ο Μέγας Αρχιστράτηγος έσωσε το Ναό από βέβαιη καταστροφή.

Επειδή το άνοιγμα που δημιουργήθηκε από το χτύπημα του Ταξιάρχου έμοιαζε με χωνί, η περιοχή μετονομάστηκε από Κολλασαίς σε Χώναις της Φρυγίας, προς πιστοποίηση και αιώνια ανάμνηση του θαύματος, και η Αγία μας Εκκλησία καθιέρωσε να εορτάζουμε την ανάμνηση του θαύματος προς Δόξαν Θεού και εις τιμήν και μνήμην του Παμμεγίστου Μιχαήλ και προς ωφέλεια των ευσεβών και Ορθοδόξων Χριστιανών, ώστε να ενισχύονται στον πνευματικό τους αγώνα κατά των παγίδων του διαβόλου.

ΙΕΡΑ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΝ ΧΩΝΑΙΣ

Εάν επιθυμείτε, μπορείτε να κατεβάσετε το αρχειό (το μέγεθος του είναι 125 Kb).

Κατεβάστε εδώ